Menu

Zayıflarken Ölmeyin, Mutlu Olun

Bu sayıdan itibaren Spa & Wellness okuyucularına düzenli olarak her sayıda aşağıda özetini sunduğum konularda bilgi aktarmaya çalışacağım. Konu zayıflama olunca, bu konuda görüş bildiren o kadar çok meslek grubu ile karşılaşıyorsunuz ki, kafanızın karışması çok daha kolay oluyor. 32 yıllık meslek hayatımda bir akademisyen olarak, doğruların ve bilimin her zaman yanında oldum, bundan sonra da bu görüşlerimden asla taviz vermeden öğrendiklerimi, bildiklerimi ve tecrübe edindiğim her şeyi sizinle paylaşmak istiyorum.

- Kaliteli Yaşam Danışmanı Dr. Haluk Saçaklı

1. İlaçla zayıflanır mı?

Sonuç: Ne yazık ki bu ürünlerin çoğu faydasız ya da zararlıdır.

Çözüm: İştahı azalttığı söylenen ilaçlar yerine, yavaş yemeli ve sindirimi ağızda başlatmalısınız. Metabolizmayı hızlandırdığı söylenen ilaçları kullanmak yerine, direnç çalışması ile metabolizmanızı yüzde 14 hızlandırır, kaslarınızı 5 kilo artırırsanız kaslar günde kendilerini yenilemek için 400 kalori harcarlar; bu da ayda iki kilo yağ kaybı demektir. Yağları sindirmeden bağırsaklardan attığı söylenen ilaçlar yerine, her gün 10 bin adım atın. Günde atacağınız 3000 tempolu adım ile kandaki serbest yağ asitleri üç katı artar, kaslardan geçen kanda ise 10 katı artar. Günde atacağınız 10 bin adım ile yağları parçalayan enzimin aktivitesini artırırsınız. Böylelikle daha çok yağ yakarsınız.

2. Şarlatan Diyetlerden Uzak Durun

"Proteinden Zengin, Karbonhidrattan Fakir Diyetler"
Yüksek proteinlerle beslenme kemik erimesine, karaciğer ve böbreklerin aşırı çalışmasına ve yorulmasına, B vitamini eksikliği bağışıklık sisteminin çökmesine, zihinsel performansın düşmesine sebep olur.Serotonin eksikliği stresi artırır. Kanda su-tuz , asit – baz dengesini bozar. Su kaybına sebep olur, çünkü kanda düşen glikoz, glikojen depolarından tekrar elde edilirken 1’e 3 su açığa çıkar. Sonunda da proteinlerden glikoz elde edilir. Özetle bu tip beslenme ile kaslarımızı yakarız.

"Ara Öğün Tüketilmediğinde"
1-Metabolizma yavaşlar
2- Algılama süreci uzar
3- Dikkat dağılır
4-Konsantrasyon bozulur
5- İnsülin artar
6- İştah açılır.

Çözüm: Kalori kısıtlaması yapmayın , her gıdayı doğallığını bozmadan, severek ve sağlıklı tüketin.

3. Bilinçsiz Egzersiz Kilo Verdirmez, Aldırır!

Tatlı Yalanlar
1-Egzersizi bıraktığımda kaslar yağa dönüşür.
2-Egzersiz yaparsam iştahım açılıyor.
3-Egzersiz yapacak zaman ve derman bulamıyorum.
4-Egzersizi ömür boyu sevemedim, o da beni sevmedi.

"Egzersiz Yapmadığınızda"
30 yaş ve sonrasında her yıl 250 gr. kas kaybına karşılık 750 gr. yağ birikir.

Egzersiz ile İştah Nasıl Azaltılır?
Serin suda yüzmek iştahı bastıran bazı hormonların salgılanmasına engel olur.Yüzdükten sonra 10 dakika tempolu yürürseniz iştahınız açılmaz. Koşarsanız kan şekeri düşmesinden dolayı iştah açılır ama yürürseniz iştah kapanır. 18 derecenin altındaki ısıda yüzde 44 daha fazla kalori yakılır. O nedenle serin havalarda doğada yürüyüşü tercih ediniz.

Egzersizde Altın Kurallar

  • Uygun Saat: Saat 10:00 - 11:00 ya da 16:00 - 19:00 arası.
  • Mevsim: Yazın UV ışınları, böbrek üstü bezlerinin aracılığı ile testosteron hormonunu daha aktif hale getirir. Kuvvet artışı ve yağ yakılması daha etkin olur.
  • Egzersiz Sıklığı: Yürüyüşler haftada 3-5 sıklıkla yapılmalı. Direnç çalışması ise 15 de 1 gün elde edilen değerleri korur, haftada 1 gün kuvveti hafif artırır, haftada 2 gün kuvveti daha çok artırır, 3 gün ise yüksek derecede artırır.
  • Yürüyüş Süresi: 30 dakikadan az, 60 dakikadan çok olmamalı.
  • Tempo: Doğada yürürken antrenmanlı olan kişilerdakikada 110- 130 adım atmalı; antrenmansızlar ise dakikada 90 - 110 adım atmalıdır.

4. Duygusal Açlığı Kimse Doyuramadı, Siz de Doyuramazsınız!

Sonuç: Duygusal açlık, ağız açlığına eşittir ve dipsiz kuyu gibidir, tonlarca yeseniz bile onu doyuramazsınız.

Çözüm: Yavaş yiyin, liften zengin, gilisemik indeksi düşük yiyecekleri tercih edin, ana ve ara öğün atlamayın. Duygusal tatmin için yemek yemeyin.

5. Kaliteli Uyku, Kalıcı Uyku Denetiminde Anahtarınız Olsun!

Sonuç: Az uyku, hormon düzeninizi bozar. Gece lambası, yapay ışık vücudun iç saatini bozar. KİLO ALIRSINIZ.

Çözüm: Saat 22.00 -24.00 arası yatın saat; 05.00-07.00 arası kalkın, 7 saat ama karanlıkta uyuyun.

6. Stresinizi Yok Edemezsiniz ama Onu Kontrol Etmeyi Öğrenerek, Kalıcı Kilo Denetiminde Başarıya Ulaşabilirsiniz.

Sonuç: Stres kortizol hormonunu artırır. Bu da metabolizmayı yavaşlatır. Stres insülin hormonunu artırır, kan şekerinin düşmesi sebebiyle açlık hissi oluşur.

Çözüm: Zamanı yönetmeyi öğrenin. Olumlu düşünme alışkanlığı edinin. Düzenli egzersiz yapın.

Mesaj: “Yapamam” değil, “denerim” deyin.

7. Doğru Nefes Alıp Verme ile Daha Kolay Yağ Yakın ve Uzun Yaşayın!

Sonuç: Günde vücutta yaklaşık 15-20 milyar ölü hücre kalıntısı taşınıyor. Vücudun tüm yüklerin üstesinden gelebilmesi için kanın yeterli oksijeni dokulara taşıması gerekir. Dolayısıyla lenf sistemi de iyi çalışmalı ki bu kadar hafriyatı atabilsin. Lenf sisteminin iyi çalışması için iyi bir solunuma gereksinim vardır. İyi kullanılmayan oksijen, yağların yakılmasında aktif rol alamaz.

Çözüm: Hızlı yağ yakmak için yürürken, 4 saniyede burundan karın bölgesini hava ile doldurduktan sonra nefes alın, 2 saniye tutun, 4 saniyede yavaşça verin.

8. Akupunktur ile Kilo Kaybedebilir misiniz?

Sonuç: İştahın nasıl kontrol edildiği bilimsel olarak henüz çözülemediğinden, akupunktur bu mekanizma üzerine fazla katkı sağlayamaz.

Çözüm: İştahı kontrol etmeden önce, duygusal açlık ile gerçek açlığın farklı olduğunu hissetmelisiniz.

9. Zayıflama Aletleri Gerçekten İşe Yarıyor mu?

Sonuç: Paranızı daha da önemlisi sağlığınızı kaybettiğinizi ya da sağlığınız yerinde olsa da kiloda bir şey değişmediğini görürsünüz.

Çözüm: İştahı kontrol etmeden önce, duygusal açlık ile gerçek açlığın farklı olduğunu hissetmelisiniz.

10. Masaj Yaptıran mı Yoksa Masaj Yapan mı Zayıflar?

Sonuç: Masaj yaptıran rahatlar, masajı yapan zayıflar.

Çözüm: Masajı zayıflama amaçlı değil de rahatlama ve dolaşımı hızlandırma amacıyla yaptırıyorsanız zaten alternatif aramaya gerek yoktur.

11. Kilo Vereceğim Diye Güzellik Nasıl Bozulur?

Sonuç: Dengesiz ve şok diyetler uygularsanız, bu tip beslenmeyle hücrelerinizi iyi besleyemeyeceğinizden, güzelleşeceğim derken çirkinleşirsiniz.

Çözüm: Doğanın bize sunduğu her şeyi ama sağlıklı olanlarını tercih edin.

12. Kilo Verirken Ruhsal Dengeniz de Bozulur mu?

Sonuç: Kısa zamanda büyük hedeflere ulaşma arzusu vücudunuzdaki tüm dengelerle birlikte ruhsal dengenizi de bozar.

Çözüm: Hedeflerinizi doğru belirleyin ve bunu bir yaşam biçimine dönüştürün, ayrıca kendinizi sevmeyi de unutmayın.

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

yukarı çık